SvetlanaAndric PhD  Radiotherapy Medical Physicist

Golden Retriever Breeder FCI 4550

WDPA Reporter SR4605214748 / UNS 2499

2019© All rights reserved

Svi rasni psi u Srbiji, kategorisani u X FCI (Federation Cynologique Internationale) grupa, evidentirani su u zvanicni registar KSRS (Kinoloski Savez Republike Srbije). Dokument o identitetu rasnog psa je rodovnik koji sadrzi podatke: JR (Jugoslovenski Registar) broj psa, datum ostenjenja, rasu i puno ime psa, ime odgajivacnice, ime odgajivaca, imena roditelja i predaka psa do IV dubine: I-roditelji x2 / II-dedovi x4 / III-pradedovi x8 / IV-cukundedovi x16)

Najznacajniji doprinos kvalitetu rasnog psa cini genetski uticaj 30 predaka, 30 pasa renomiranih odgajivacnica poznatih krvnih linija, kinoloskih i genetskih vrednosti.

Sve odgajivacnice rasnih pasa u Srbiji zvanicno su registrovane preko KSRS u FCI. Jos uvek samo nekolicina registrovana je i u Ministarstvu poljoprivrede RS

Novi Zakoni u Republici Srbiji o dobrobiti zivotinja, delimicno, mozda u nedovoljnoj meri, obuhvataju pravila rada odgajivacnica pasa u Srbiji i pravila njihovog poslovanja. Paralelnu evidenciju o rasnim psima vodi Uprava za veterinu, pri Ministarstvu poloprivrede. Baza podataka Uprave za veterinu dostupna je svim veterinarskim ambulantama na uvid, korekciju, ispravku ili dopunu. Baza podataka sadrzi: broj pasosa, nadimak psa, ime vlasnika, datum prijema vakcine protiv besnila, broj mikrocipa, datum ostenjenja. Pasos, kao identifikacioni dokument, je identican za rasnog psa i mesanca sa ulice. Ne postoji uvid o rasnom identitetu psa.

Za ocekivati je da se vremenom uspostavi bliska saradnja svih institucija koje evidentiraju i brinu o rasnim psima, njihovom uzgoju i unapredjenju rasa., tj. drzavna baza podataka o psima mora prepoznati kinoloski poznate parametre rasnih pasa i uvrstiti ih u bazu podataka. To ce omoguciti siguran doprinos smanjenju broja rasnih pasa na ulicama, azilima kao i mogucnost manipulacije u nelegalnom izvozu pasa.

Legalan izvoz pasa iz Srbije je u nadleznosti teritorijalnih veterinarskih inspekcija, pri Ministartvu poljoprivrede. Oni izdaju zvanicna prateca izvozna dokumenta. U slucaju izvoza u drzave exYu medju kojima je uspostavljena direktna veza izmedju nacionalnih baza podataka. Primljena vakcina vakcine na besnilo i rezultat seroloskog testa se pri izvozu automatski prijavljuje na ime vlasnika u7 drugoj drzavi. Uspostavljena veterinarsko inspekcijska saradnja je velika olaksica u administrativnoj proceduri izvoza pasa iz Srbije u exYu drzave.

Ipak, nije sve tako jednostavno kao sto izgleda. Jednostavnost, kao nacin prihvatanja i resavanja problema cesto eskalira u, najblaze receno, cudne situacije.

Nasa nedavna iskustva govore tome u prilog.

Sanitacteam Day stenci, muzjak i zenka ostenjeni pocetkom 2019 kupljeni su od divnih vlasnika iz Splita i okoline Zagreba. Oba vlasnika su, nezavisno, dosli u nasu odgajivacnicu da uzmu psa licno, videli su roditelje stenaca i njihove genetske i kinoloske dokumente, oboje su imali zlatnog retrivera do duboke starosti i oboje su imali sasvim jasno, vise puta ponovljeno objasnjenje o proceduri izvoza.  Psi su imali urednoo izdat putno/zdravstveni dokument, pratecu dokumentaciju,  kompletno vakcinisani, zasticeni. Otisli su zadovoljni, spremni na saradnju.

U oba slucaja zaskripalo je kod finalizacije izvozne dozvole !

U prvom slucaju to nisu ni docekali. Javili su mi da su primetili kako je ispao srpski mikrocip (!!!) i kako mu je veterinar ugradio hrvatski mikrocip, tj. anulirao eminentni identitet rasnog psa i sledljivost vaznih identifikacionih parametara. Oni ga nece voditi na takmicenja, nece ga upisati u Kinoloski Savez Hrvatske

U drugom slucajuhrvatski veterinar je, kako smo obavesteni od vlasnika, zbog neverice u sprske odgajivace odmah otvorio hrvatski pasos, za svaki slucaj…Kad je vlasnik zvanicno preuzeo izvoznu dozvolu iz Srbije, sa cijim je sadrzajem bio detaljno unapred upoznat, poceo nam je traziti ispravke zvanicnih dokumenata iz Srbije uz ruzne komentare i pretnje srpskim inspektorima.

Bez obzira na administrativne i ljudske nedorecenosti i nerazumevanje Golden Retriever zasluzuje paznju, ljubav… Ponosni smo nasim Goldenima, njihoovim zdravim, srecnim potomcima koji odlaze u nove domove, ponekad i u one kojima to nista ne znaci.

Makar i zato sto ne vole srpske cokoladice!